Nieuws

Wie wordt Rosmalens (jeugd)vrijwilliger van 2017?

 

Uitreiking tijdens thema-avond RVC en Sportalliantie op 2 november a.s.

Wie wordt Rosmalens (jeugd)vrijwilliger van 2017?
Het is inmiddels traditie in Rosmalen: de gekozen vrijwilliger en jeugdvrijwilliger van het jaar! Niet alleen verenigingen of stichtingen mogen een nominatie doen, ook iedereen die een ander zou willen voordragen voor deze eretitel kan vanaf nu een mail sturen. Belangrijk is wel dat de persoon die wordt voorgedragen in Rosmalen woont, of zich inzet voor Rosmalen.

Meld nu aan
Het Rosmalens Verenigingen Contact en de Sportalliantie hebben opnieuw de handen ineengeslagen voor een bijzondere Rosmalense thema-avond. Tijdens die avond – op donderdag 2 november - wordt de vrijwilliger van het jaar en de jeugdvrijwilliger van het jaar (tot 18 jaar) bekendgemaakt.

U kunt tot en met 15 oktober 2017 kandidaten aanleveren. Doet u er wel een korte motivatie bij! Aanmeldingen kunnen gestuurd worden naar info@rvcrosmalen.nl. En misschien zet u daarmee uw vrijwilliger begin november in het zonnetje!

Aanmelden kandidaten Hannus d’n Heiboer Trofee 2018

 

De Hannus d,n Heiboer Trofee wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich vrijwillig inzet voor Rosmalen in het algemeen of het Zandhazendurps carnaval in het bijzonder. Het was Prins Hannus d’n Urste ( Jan van Hassel ) die de Hannus d’n Heiboer Trofee in het leven riep en deze tijdens de carnavalszaterdag in 1991 voor de eerste keer uitreikte.

Voormalig Burgemeester van Rosmalen Dhr Ralph Pans mocht deze eerste Hannus d’n Heiboer trofee in ontvangst nemen tijdens de intocht van de Prins. Deze prijs wordt sindsdien jaarlijks uitgereikt aan een persoon of organisatie die aan bovengestelde criteria voldoet.

Men wordt daarvoor genomineerd door mensen uit de omgeving die vinden dat een persoon of organisatie voor het doen van vrijwilligerswerk in het zonnetje gezet mogen worden. Bij de prijs hoort behalve de eer ook een beeldje van Hannus d’n Heiboer dat op carnavalszaterdag 2018 aan de winnaar overhandigt zal worden.

Vorig jaar kreeg Harry van den Berg het beeldje uit handen van Prins Josephus d’n Urste voor zijn vele vrijwillige werkzaamheden voor en in Rosmalen. Momenteel is het de hoogste tijd voor nieuwe nominaties. Heeft u iemand in uw omgeving die om deze reden wel eens in het zonnetje gezet mag worden, laat het ons dan weten VOOR 1 december 2017. Niet alleen een naam willen wij van u weten, graag ook de reden WAAROM deze persoon/organisatie de prijs verdient.

Uw nominatie kunt u inleveren via voorzitter@zandhazendurp.nl Meer informatie over het Rosmalens carnaval vind u op www.zandhazendurp.nl

Aanmelden kandidaten Hannus d’n Heiboer Trofee 2018

Rosmalla bier als postzegel

 

Om cultuur, historie en ook sport onder de aandacht te brengen. Geeft Rob Hoogeboom elk jaar zijn Persoonlijke Postzegel uit. In de afgelopen jaren o.a. voor Taekwondo Rosmalen, Liniebier 1629 en de standerd molen in Rosmalen. In 2017 is het Rosmalla bier vereeuwigd als postzegel, wederom in een beperkte oplage. Het versturen van brieven en prentbriefkaarten neemt de laatste jaren wel af. Als op een dergelijk poststuk een bijzondere postzegel zit krijgt het toch een ander waarde en waardering.

Het eerste exemplaar wordt altijd eerst verstuurd naar de burgemeester van de gemeente ’s-Hertogenbosch. En voor burgemeester T. Rombouts zal deze postzegel de laatste zijn die hij ontvangt in zijn huidige functie.

Het initiatief voor het Rosmalla bier is van de Bossche brouwer Paul Kitzen. Hij brengt samen met de Vughtse brouwer Uwe Kalms meerdere speciaal bieren op de markt. Waarbij men zicht vooral richt op streek bieren op verschillende plaatsen in de regio. Momenteel is dat ’s-Hertogenbosch, Rosmalen en Vught. Allemaal bieren met een eigen recept en herkenbaar logo. Zo kenmerkt het Rosmalla bier zich door een etiket met Rosmalense afbeeldingen. Het etiket aan de achterkant staat zelfs vol met cultuur-historische informatie. Dit bier is te koop bij diverse slijters en in de horeca.

Momenteel brouwen de brouwers nog thuis of als huurbrouwer op een grotere installatie bij andere brouwerijen. Men is echter wel druk bezig om een brouwerij op te bouwen in Berlicum waar spoedig alle streek bieren worden gebrouwen.

Rosmalla bier als postzegel

Jeugdhofkapel de Zandhazen zoekt dringend nieuw muzikaal talent

 

Jeugdhofkapel de Zandhazen is een onderdeel van de Stichting Vrienden van het Rosmalens Carnaval. De jongens en meiden van de jeugdhofkapel vieren samen met de Jeugdraad van XI en de dansmariekes hun carnaval. Ze maken er met z’n allen ieder jaar een geweldig feestje van in Zandhazendurp (Rosmalen). Momenteel zijn ze op zoek naar nieuwe leden om de muzikale bezetting uit te breiden.

 • Ben je niet ouder dan 18 jaar, met carnaval niet op vakantie, en beschikbaar voor de repetities op zondagochtend?
 • Ben je in het bezit van een instrument dat past in een carnavalsclub en kun je noten lezen?

Dan zijn wij op zoek naar jou!
Alle instrumenten zijn welkom. We zitten echter dringend verlegen om tieners die saxofoon spelen. Hebben we je interesse gewekt, neem dan snel contact op met de begeleiding van de jeugdhofkapel. Ze zijn te bereiken via jeugdhofkapel@zandhazendurp.nl Je mag ook bellen met Marc Maurix 06 23 21 01 26.

Jeugdhofkapel de Zandhazen zoekt dringend nieuw muzikaal talent

Royalz Pets & Co 1 jaar open

 

ROSMALEN - Vrijdag 9 juni bestaat dierenspeciaalzaak Royalz Pets & Co 1 jaar. Als eerste wil eigenaar Roy zijn klanten hartelijk bedanken voor een succesvol jaar. Zij zijn de basis van het bestaan van de winkel. Roy vertelt : "Mensen willen het beste voor hun huisdier. Daar zijn goede producten en persoonlijk advies voor nodig. Dat bieden wij." Het assortiment is ruim en onderscheidend voor hond en kat, maar ook voor knaagdieren, vogels en vissen. Er is een speciale dieetlijn van Prins, vers vlees voor de hond en verder is Roy druk bezig zijn kennis te verbreden en zich aan het verdiepen in homeopathie en voedingssupplementen. Dat wordt gewaardeerd.

Om de 1e verjaardag van Royalz feestelijk te vieren krijgen de eerste 50 klanten met een besteding van 15 euro een gratis goodiebag. Verder zal hondengedragsdeskundige Henk Cuppen de hele dag aanwezig zijn om gedrag- en opvoedingsproblemen te bespreken en natuurlijk ook eventuele problemen bij de opvoeding van uw pup.

Henk Cuppen heeft jarenlang ervaring met de behandeling van gedragsproblemen zoals angst, hyperactiviteit, ongehoorzaamheid, opspringen, trekken aan de lijn, niet alleen kunnen zijn en ernstige agressie. Met zijn Commitment agressie regulatie training kan hij praktisch iedere hond tot aangepast gedrag krijgen.

Roy heet u van harte welkom op 9 juni aan de Torenstraat 2A te Rosmalen en natuurlijk ook op een andere dag! (Parkeerplaats voor de deur).

Royalz Pets & Co 1 jaar open!

Iedereen is van harte welkom

 

Frans van Oijen; “Iedereen is van harte welkom”
Café Party Centrum de Kentering Rosmalen: 53 jaar gastvrijheid!

ROSMALEN - Wie is er niet opgegroeid met De Kentering? De Kentering in Rosmalen staat voor al meer dan 53 jaar gastvrijheid. Vele gasten hebben in de afgelopen 53 jaar De Kentering weten te vinden voor hun jubileum, huwelijksfeest of bijeenkomsten.

Frans van Oijen is sinds september 2016 de nieuwe eigenaar van de Kentering. Van Oijen heeft ruime ervaring in de horeca en de beveiliging, hij heeft zeker tien jaar de beveiliging van de Kentering verzorgd. Deze capaciteiten, zijn ondernemerslust én een gemotiveerd en professioneel team van gastheren en gastvrouwen maken de Kentering een plek waar het goed vertoeven is.

Podium en vergaderruimten
De Kentering is niet zomaar een accommodatie gelegen aan de Dorpsstraat 54 te Rosmalen. De Kentering beschikt, naast het nieuwe café ’t Pielske (genoemd naar de eigenaren Familie Piels), over diverse grote zalen (met podium) en vergaderruimten. Ook biedt de Kentering onderdak aan diverse verenigingen en stichtingen uit Rosmalen. Van Oijen stelt zijn locatie ook ter beschikking aan evenementenbureaus om hun activiteiten tot een geslaagd event te maken.
Zowel de particulieren als zakelijke markt trekt weer aan. Vele van hen weten De Kentering inmiddels te vinden als geschikte locatie voor hun bijeenkomst of evenement. Om aan de wens van de gast te voldoen, werkt de Kentering samen met gerenommeerde bedrijven en leveranciers uit Rosmalen en omstreken.
“Samenwerken is van groot belang”, aldus Van Oijen. “Samen moeten we er iets moois van maken. Doordat wij goede samenwerking hebben met onze partners kan De Kentering hen, in de breedste zin van het woord, een fantastisch product leveren.”

Evenementen
Het komend jaar staan er tal van mooie evenementen in de Kentering gepland.
Op 29 juli is er Rock en Roll-avond. Back to the fifties and early sixties, met medewerking van de Explosion Rockets.
Op 29, 30 september en 1 oktober een geweldig Traditioneel Oktoberfest gepland. Dit wordt door één van de vaste partners georganiseerd. Vele schlager artiesten en kapellen passeren de revue. Ook wordt er een echt Bayerischer dorp gerealiseerd op het grote terras met oude ambachten, snuisterijen en uiteraard fantastische muziek. De voorverkoop van de kaarten voor het Oktoberfest start op 1 juli 2017.

Naast de geplande activiteiten is uiteraard iedereen welkom in ons mooie café en vernieuwd terras voor een heerlijk kopje koffie en versnapering.

Op dit moment wordt hard gewerkt aan een nieuwe website, waar u straks alle evenementen en informatie kunt terugvinden wat de Kentering te bieden heeft. Totdat de website geheel compleet is kunt u alle informatie terugvinden op onze Facebook pagina Café Party Centrum de Kentering. Uiteraard zijn zij ook telefonisch bereikbaar op 073 – 822 7094
Kortom, De Kentering is en blijft een pracht locatie waar iedereen van harte welkom is! Wij zijn u graag van dienst!

Barbershopkoor Duketown Ladies zoekt versterking

 

Koor Duketown Ladies zoekt meer Ladies!
Barbershopkoor Duketown Ladies uit Den Bosch is een enthousiast koor met 25 leden. Wij zoeken versterking! Met name meer hoge en lage stemmen doen ons koor nog mooier klinken … Wij hebben ambitie maar hechten óók aan sfeer en de onderlinge sociale band.

Spreekt je dit aan?
Kom vrijblijvend op de repetitieavond kijken en luisteren: maandag in school De Rietlanden, Bilderdijkstraat 2, 5216 TA ’s-Hertogenbosch, 20.00 – 22.15 uur. Wij zingen 4-stemmig, a capella en bij optredens: zonder bladmuziek. Contact: secretariaat@duketownladies.nl of tel. 06-22031428 (Marti Hegt) of 06-23717874 (Tryntsje van Vessem). Info: www.duketownladies.nl, of zoek ons op op Facebook en/of Twitter.

secretariaat@duketownladies.nl

Nieuwe Sport BSO

 

‘De Sport BSO maakt bewegen na school mogelijk voor alle kinderen in Rosmalen en Empel!

De samenwerking is een feit. Al jaren heeft voetbalvereniging OJC ROSMALEN de wens een Sport BSO te huisvesten op hun accommodatie in Rosmalen. De veelzijdige sportaccommodatie wordt uitgebreid met een nieuwe aanbouw, waar BSO ‘t Haaienhonk zich in september huisvest met dé Sport BSO van Rosmalen.

“Door onze samenwerking gaat een droom van beiden in vervulling”, aldus Odette van de Wijdeven, directeur van BSO ‘t Haaienhonk. “Wij hebben verschillende BSO locaties in de regio en staan bekend om een gevarieerd en avontuurlijk activiteitenaanbod. De Sport BSO is een uitbreiding van onze BSO Specials. In september maakte we een succesvolle start met de Outdoor BSO een jaar later kunnen we daar de Sport BSO aan toe voegen.”

De BSO Special- Sport heeft een uniek aanbod. Het gevarieerde programma staat garant voor uitdagende sport- en spelactiviteiten, afwisseling , beweging en plezier. Na een drukke schooldag een ideale manier om je lekker uit te leven op het sportveld. Een plek waar kinderen ‘thuis’ komen na een dag school en waar ze uitgedaagd worden om nieuwe (sport)spellen te ontdekken.

De BSO werkt samen met verschillende sportprofessionals, waardoor ze met het sportaanbod in kunnen spelen op trends en behoeftes van kinderen. Kinderen hoeven geen uitblinker te zijn, alle kinderen kunnen meedoen. Op de Sport BSO maken kinderen kennis met nieuwe sporten, ze bewegen buiten in de vrije ruimte met en zonder teamgenoten, met of zonder hulpmiddelen en met of zonder doel. Bewegen met plezier, dat is waar het in de Sport BSO om draait.

De nieuwbouw bij OJC biedt daarnaast de gelegenheid om binnen te sporten. De aanbouw bestaat uit twee grote ruimtes. Een indoor sport ruimte en een huiselijke ontvangstruimte waar de kinderen na een schooldag worden ontvangen en na het sporten nog even kunnen spelen of relaxen. De bouw is gestart, de Sport BSO kan daardoor bij aanvang van het nieuwe schooljaar zijn deuren openen.

Voetbalvereniging OJC ROSMALEN en Kinderopvang ’t Goudvisje zijn trots op deze unieke samenwerking in de regio. Nog meer kinderen kunnen straks bewegen na schooltijd, dat is iets waar zowel OJC als ’t Haaienhonk naar streven. Het gratis vervoer van school naar de Sport BSO zorgt ervoor dat het voor ieder kind in de omgeving Rosmalen, Empel en ’s-Hertogenbosch mogelijk is om gebruik te maken van de Sport BSO.

Voor meer informatie over de Outdoor BSO in Rosmalen kijk op www.goudvisje.nl

Nieuw in Rosmalen: Stylish by Ingeborg

 

Stylish by Ingeborg – Fashion Boutique

“Alle puzzelstukjes vielen in elkaar en ik dacht bij mezelf, het is nu of nooit!” Dat is wat Ingeborg zo’n driekwart jaar geleden dacht. Ze groeide op in een echte ondernemersfamilie en runt nu zelf Stylish by Ingeborg, vlak naast de ingang van de Vreeburgpassage. Hoe het zover kwam? Dat legt ze graag uit!

Het is waar dat ik ben opgegroeid boven de dierenwinkel in Rosmalen, tegenover de St. Lambertuskerk. Degenen die al wat langer in Rosmalen wonen, kennen de winkel misschien nog wel. Ik had daar altijd goede herinneringen aan met het verschil dat mijn hart niet ligt bij het verkopen van dierbenodigdheden maar bij de mode. Sinds 2000 heb ik daarom in dienst van Claudia Strater, in de Bijenkorf gewerkt als adviseur en verkoopster. In de afgelopen jaren heb ik opleidingen gevolgd op het gebied van mode en van adviseren en ik was daar helemaal in mijn element. Dat had voor mij nog jaren mogen duren maar helaas, de Bijenkorf sloot en daarmee ook de Claudia Strater afdeling in de Bijenkorf.

Aan de ene kant was dat jammer maar aan de andere kant heeft het mij ook iets moois opgeleverd want ik ging anders kijken naar mijn eigen werkzame toekomst. Ik weet hoe het voelt om een winkel te runnen, ik weet hoe je klanten het beste kunt adviseren op het gebied van mode, waarom niet in mijn eigen modezaak? Met het pand dat vrijkwam aan de Torenstraat 12, was het voor mij overduidelijk: Ik moest en zou mijn eigen zaak openen!

Sinds 1 maart is Stylish by Ingeborg een feit en ik ben blij te merken dat het voelt zoals ik had gehoopt. Ik vind het heerlijk om mijn eigen toko te runnen en klanten te adviseren en ik ben trots op de merken die ik voer. Dat zijn: Gustav. Bandolera. Zizo en in het najaar ook Fresh. Stijlvolle en kwalitatief goede en toch betaalbare merken. Over een tijdje hoop ik ook live te kunnen gaan met een webshop.

Stylish by Ingeborg is nu ruim een maand geopend en wat klanten mij vertellen is dat mijn passie voor mode en gastvrijheid terugkomen in de manier waarop ik de winkel run. Nieuwsgierig geworden? Ik nodig iedereen van harte uit een kijkje te komen nemen, de sfeer te proeven en de collectie te bekijken. Mijn deur staat open, kijk gerust eens rond en geniet van een kop koffie die altijd klaar staat. Graag tot ziens!

Team Het Waare Huis fors versterkt

 

Makelaar Het Waare Huis in Rosmalen heeft zich versterkt met maar liefst vier nieuwe makelaars. Jasper van den Broek, Suzan Gollenbeek en Jennefer de Graaf zijn aan het team toegevoegd, evenals Marianne van den Berg.

Het zijn drukke tijden, bevestigt Martijn Vosmar. “Door de uitbreiding van het team kunnen we de persoonlijke aandacht blijven geven die mensen van ons gewend zijn. Als kantoor kennen we Rosmalen meer dan uitstekend, het is onze uitvalsbasis. Het team van Het Waare Huis geeft altijd thuis en dat betekent dat je ook de medewerkers moet hebben om klaar te staan als onze klanten ons nodig hebben. Er is voldoende ruimte in de agenda om onze klanten optimaal te bedienen. Verder vinden wij het belangrijk dat alle medewerkers een gevoel hebben bij de omgeving. Alle makelaars wonen én leven dan ook in de Rosmalense regio”. Er zijn nu 10 mensen werkzaam bij Het Waare Huis.

Ervaring
Mr. Jasper van den Broek (RMT) is 36 jaar en heeft vijftien jaar ervaring in de makelaardij. Na zijn opleiding Makelaardij en Vastgoed studeerde hij rechten. Hij woont in de buurt, kent de regio goed, is beëdigd NVM lid en gaat aan de slag als Register Makelaar - Taxateur. Zijn nieuwe collega Suzan Gollenbeek (KRMT) is geboren en getogen in Rosmalen. Zij is kandidaat Register Makelaar - Taxateur en heeft de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan in de regio. Samen met Martijn Vosmar (RMT) is er bij Het Waare Huis een ruime schat aan ervaring in de makelaardij en veel lokale kennis, alsmede een uitgebreid netwerk.

Nieuwbouw
Jennefer de Graaf en Marianne van den Berg ondersteunen beide Willem Janssen (RMT) in de nieuwbouw. Het Waare Huis heeft momenteel veel interessante projecten in de nieuwbouw. Voor 2017 staan er meer dan 200 nieuwbouwwoningen op het programma. De verkoop van de projecten Parktuinen fase 1, Eikenburg en Mosaïk verloopt voorspoedig. Op korte termijn wordt er gestart met de verkoop van diverse projecten in o.a. de Groote Wielen en het centrum van Rosmalen.

Profiel
Het Waare Huis is de complete makelaar voor zowel de aan- of verkoop van een bestaande woning als een nieuwbouwwoning. Als grootste makelaar in Rosmalen richt het kantoor zich op de regio ’s-Hertogenbosch en Rosmalen in het bijzonder. Het kantoor van Het Waare Huis is gevestigd aan de Burgemeester Nieuwenhuijzenstraat 2 in Rosmalen waar een complete Woonbelevingswinkel is ingericht. Daar is het uitgebreide aanbod aan nieuwbouw en bestaande woningen op een eigentijdse wijze te ‘bezoeken’.

Het Waare Huis is trotse hoofdsponsor van Waare Huis Wielenloop
Makelaarskantoor Het Waare Huis heeft zich voor de komende jaren verbonden aan de Wielenloop. “Onze roots liggen bij de start van de bouw van De Groote Wielen. Daardoor heeft de wijk bij ons een warm plekje in het hart. Activiteiten die de band van de bewoners versterken juichen wij toe. De Wielenloop die dit jaar voor de zesde keer wordt gedaan vinden wij een mooi voorbeeld van een bindende sociale activiteit. Het sportieve evenement dat op Tweede Paasdag, 17 april wordt gehouden telt nu al zevenhonderd inschrijvingen. Gekozen kan worden tussen afstanden van vijf en tien kilometer en bij de Kidsrun voor één of drieënhalve kilometer. Wijzelf doen in elk geval mee met een team. Meer informatie en inschrijven via www.dewielenloop.nl

Nieuwe brug Hooiwagen / Hemaalpad

 

De verbindingsbrug tussen de Hooiwagen en Hemaalpad op de Groote Wielen is na 18 weken noeste arbeid weer opengesteld. De planning voorzag 11 weken. Maar we zijn in de gemeente gewoon dat werk aan bruggen altijd wat meer tijd lijkt te vergen. Moet wel gezegd worden dat het weer een stokje ervoor stak en het een degelijke stevige brug is geworden. Die zo is ontworpen dat kleine voertuigen van de hulpdiensten en/of van de gemeente 's-Hertogenbosch in noodgevallen er gebruik van kunnen maken.

De oversteek is aangelegd met een dubbele T kruising zodat voetgangers en fietsers veilig het Hooghemaal kunnen oversteken. Ook in avond is deze oversteek extra verlicht met energiezuinige Led lampen. Waarmee de gemeente direct het streven om duurzamer en CO2 neutraal te zijn aanpakt.

Het is ook afwachten dat het Hemaalpad weer geheel wordt doorgetrokken naar het Laaghemaal. En een oversteek krijgt op dezelfde wijze als nu op het Hooghemaal. Het huidige omgelegde Hemaalpad is voor veel gebruikers een doorn in het oog . De afbuiging van het pad en oversteek bij OJC in combinatie met de weg van en naar PV De Zwaluw en het verkeer wat uit de Oosteinderweg komt maakt het oversteken aldaar niet geweldig. Ook mist men dan een snellere aansluiting van de Overlaet en Groote Wielen en vice versa.

Brug Hooiwagen / Hemaalpad

Eerste pop-up sportschool vestigt zich in Rosmalen

 

Boksen en bootcamp in een oude basisschool

Pop-up winkels waren er al een tijdje, een enkel pop-up restaurant, maar een pop-up sportschool zag je nog niet eerder in de straten van Rosmalen en 's-Hertogenbosch. Nieuw is The Pop-up Gym van TvS Training! De gymzaal van de oude basisschool 't Ven in Rosmalen in de gelijknamige wijk is waar de Pop-up Gym zich vanaf maart 2017 tijdelijk mag vestigen.

TvS Training, iets minder dan een jaar geleden opgezet door Tessa van Stenus, houdt zich voornamelijk bezig met boks & bootcamp trainingen. Daarnaast mag Van Stenus zich ook (sport) verpleegkundige noemen en is zij gecertificeerd fitnesstrainer en docent gevaarbeheersing (weerbaarheid en omgaan met agressie voor bijvoorbeeld 65-plussers of voor zorgverleners die met agressie te maken kunnen krijgen).

Bootcamp is grotendeels buiten trainen, waarbij je op een natuurlijke manier met je eigen lichaam traint, maar waarbij ook hekjes, stoepranden en speeltuinen worden gebruikt. Dit buitenelement wordt bij TvS Training o.a. gecombineerd met een stukje boksen wat nu in de nieuwe locatie wordt gedaan. Bij het boksen worden stoten en bewegingen gemaakt, zonder het directe lichamelijke contact waarbij het klassieke boksen een stap verder gaat. Trainingen hoeven in The Pop-Up gym te Rosmalen nooit te worden verzet: weer of geen weer.

Meer informatie vindt u op www.thepopupgym.nl  of www.tvstraining.nl.

25 jaar bierproefavonden

 

Mijlpaal: 25 jaar bierproefavonden

Een bijzondere mijlpaal is bereikt. In februari 1992 startte vereniging PINT o.l.v. Theo Flissebaalje in ’s-Hertogenbosch een maandelijkse bierproefavond. De locatie hiervoor was café Anders, in die tijd al een gerenommeerd biercafé. Nu 25 jaar later in januari 2017 kon men toosten op de 250ste bierproefavond. In deze 25 jaar zijn ruim 1250 bieren blind geproefd.

Het eerste proef gezelschap bestond uit de vaste bezoekers van café Anders, van deze eerste groep zijn Rob Hoogeboom en Jos Peters als bierconnaisseur er nog steeds bij. Maar ook Theo als organisator. De proefgroep kent in de loop der jaren diverse samenstellingen . Zowel mannen en vrouwen. Waaronder (amateur) bierbrouwers en biersommeliers. Het is een serieuze zaak. Het degusteren van bier moet men niet onderschatten. Niet meer dan meestal 5 bieren per avond en om geen voorkeur te hebben wordt alles blind geproefd. En dat laatste geeft regelmatig verassingen.

Bij de start in 1992 kende ’s-Hertogenbosch slechts de Heineken brouwerij. In heel Nederland kende men 30 brouwerijen die in hoofdzaak pils uit de brouwketels liet komen. Maar men kon toen al een tendens waarnemen dat de vraag naar speciaal bier aan het stijgen was. Zo was enige jaren daarvoor de Hertog Jan brouwerij in Arcen en Maasland in Oss gestart met het brouwen van speciaal bier. Zo kende men toen ook in ’s-Hertogenbosch de cafés Bar Le Duc, ’t Duvelde en Hotel Terminus als echte bier cafés. Alleen later in 1992 sloot café Anders haar deuren. De proefgroep heeft enkele keren de activiteiten in een huiskamer voortgezet. Maar al snel kon men gaan proeven bij Hotel Terminus en heeft daar vele jaren met plezier vertoefd Dit tot midden 2009, men verkoos om bij Bar Le Duc te gaan proeven. Ook al omdat daar in september 1999 brouwerij Van Kollenburg is opgestart.

Nu in 2017 kent men in de gemeente ’s-Hertogenbosch 7 actieve brouwerijen. Waarvan de laatste recent eind 2016 is begonnen. En laat dat nou net de oud eigenaar zijn van café Anders. Je zou zeggen het bierbloed kruipt waar het niet gaan kan. In heel Nederland zijn nu 465 brouwerijen waarvan zich er 100 in Noord Brabant bevinden. In onze stad zijn brouwerij ’t Boegbeeld en D’n Draok in slechts enkele jaren landelijk bekend geworden. In 2003 begon Jan van Kollenburg een bierfestival op de Bossche markt met een aantal kleine brouwers. Ook wel het KBC bierfestival genoemd met toen een duizendtal bezoekers. Op dit festival is ook Liniebier 1629 bekend geworden.

Inmiddels is men vanwege de groeiende populariteit in 2016 uitgeweken naar de Parade. Er komen nu 5500 bezoekers en sinds enige jaren heet het nu ook Nederlands Speciaal Bierfestival. Er staan dan 40 brouwers die 175 biersoorten aanbieden. Ook zijn er dan gerechten bereid met bier. Overigens in Bossche restaurants kan men naast de wijnkaart ook gewoon naar de bierkaart vragen.

De belangstelling voor het product bier heeft een grote economische waarde op verschillende aspecten. In 2016 werd 24 miljoen hectoliter bier gebrouwen. Dit levert een werkgelegenheidseffect op van 65.000 banen bij de brouwers, horeca en toeleveringsbedrijven. De biersector zorgt voor 2,2 miljard euro in de Nederlandse schatkist.

25 jaar bierproefavonden

Tekst en foto: Rob Hoogeboom

Farfallina opent in Rosmalen

 

Hippe winkel voor lingerie met een (cup)maatje meer: Farfallina opent in Rosmalen!

Op zaterdag 11 februari opent Farfallina haar eerste winkel. Het is een hip walhalla voor vrouwen met een maatje en een cupje meer. Met alle persoonlijke aandacht die je als vrouw verdient.

Eigenaresse Esther Verbunt: “Jaren geleden ben ik begonnen met mijn webshop Farfallina.nl, met mooie, betaalbare lingerie en badmode voor grote cupmaten. Je kon op afspraak ook komen passen in de showroom, maar het werd steeds drukker. En als echt mensenmens merkte ik dat ik juist van die persoonlijke contacten veel energie kreeg. Daarbij geloof ik oprecht in de kracht van de combinatie van een webshop en winkel en zo ontstond de droom van een echte winkel, waar je alles kunt passen wat je online ziet.”

Hip en trendy

Deze droom is nu uitgekomen. Een winkel met warme en persoonlijke aandacht. En, anders dan veel bestaande lingeriezaken, is Farfallina hip, trendy en fris. “In onze winkel laten we de kracht en schoonheid van de volslanke vrouw van nu zien,“ vervolgt Esther enthousiast. “Mijn visie is dat je mooi bent zoals je bent en ik help je graag je mooiste kanten te benadrukken. Daarom kun je bij ons niet alleen terecht voor lingerie of badmode, maar ook voor sport- en voedingsbh’s, shapewear en accessoires zoals strand- en handtassen, sieraden, en andere lifestyle-producten om blij van te worden. Zo maken we van winkelen bij Farfallina echt een verwen-moment voor jezelf!“

Verrassende merken

“Het gebruikelijke aanbod voor grote cupmaten is beperkt en duur, 80 tot 100 euro ben je zo kwijt voor een bh,” gaat Esther verder. “Wij hebben enorm veel keuze voor grotere maten, met o.a. merken zoals Freya, Fantasie, Elomi, Panache en Rosa Faia. Echt vrouwelijk, met mooie ontwerpen, mooie materialen en goede pasvormen, van cupmaat A t/m O en omvang 60 t/m 120. En met bh’s van 40 tot 70 euro zijn we goed betaalbaar.”

Kom gezellig langs tijdens de opening van Farfallina op 11 februari en maak kennis met het prachtige aanbod en de warme sfeer!

Adres: Catelijnen 9, 5241 CW Rosmalen.
www.farfallina.nl/winkel.

Hippe winkel voor lingerie met een (cup)maatje meer: Farfallina opent in Rosmalen!

Bron: met dank aan de Rosbode voor het artikel en bijbehorende foto.

Bouwrijp maken projectgebied centrumplan Rosmalen

 

De omgevingsvergunning voor het centrumplan Rosmalen is onherroepelijk. Dit heeft de Raad van State besloten op 8 februari 2017. Ter voorbereiding op de bouw in het projectgebied starten we in de week van 13 februari met het bouwrijp maken van de grond. De werkzaamheden duren ongeveer drie maanden.

Wat gaan we doen?
Om de grond bouwrijp te maken voeren we onderstaande werkzaamheden uit:

 • Het terrein wordt opgeschoond.
 • Bomen worden gerooid en verplant.
 • Kabels en leidingen worden verlegd en aangelegd.
 • De riolering wordt aangelegd.
 • Een aantal panden wordt gesloopt.
 • Er wordt een bouwweg aangelegd.

Bereikbaarheid
Tijdens het bouwrijp maken van de grond blijven de omliggende wegen bereikbaar voor alle verkeer.

Hebt u vragen?
Hebt u vragen over het bouwrijp maken? Neemt u dan gerust contact op met de heer M. ten Cate, projectleider van de afdeling Realisatie & Beheer Openbare Ruimte. Stuur per voorkeur een e-mail naar realisatie-beheer@s-hertogenbosch.nl onder vermelding van ‘bouwrijp maken Centrumplan Rosmalen’. Of bel naar telefoonnummer is (073) 615 51 55.

Bouwrijp maken projectgebied centrumplan Rosmalen

Bol & de Bruijn edelsmeden opent winkel Rosmalen

 

Al ruim 15 jaar voor vele sieradenliefhebbers een bekend adres: Bol & de Bruijn edelsmeden. Hier kunt u terecht voor unieke sieraden, vermaakwerk en reparaties.

Na een flinke verbouwing hebben Erik & Irma sinds september de deur geopend van hun nieuwe smaakvol ingerichtte winkel aan de Torenstraat 6. Voortaan bent u hier welkom i.p.v. op De Groote Wielen, waar hun atelier eerst gevestigd was.
Erik: “Het was een hele klus om alles op te knappen maar we zijn trots op het resultaat. Onze sieraden komen hier veel beter tot hun recht.” “We hebben al zoveel positieve reacties gekregen van zowel bestaande als nieuwe klanten, dat voelt zo waardevol.” vult Irma aan.

Erik & Irma hebben ieder hun eigen stijl welke terug te vinden is in hun gehele oeuvre. De rode draad in hun werk: bijzonder en vaak met parels of kleurrijke edelstenen, en altijd met veel vakmanschap en passie voor het ambacht.
Het repareren en vermaken van oude sieraden behoort ook tot de dagelijkse bezigheden. Erik: “Mensen hebben vaak sieraden in hun la liggen waar ze niets mee doen. Kapot of uit een erfenis en niet helemaal hun smaak. Zo zonde, deze vermaken wij tot een nieuw design, waarin alle emotionele herinneringen behouden blijven.”

Naast de eigen collectie voeren Bol & de Bruijn tevens 2 horlogemerken: Rolf Cremer; echte design horloges, en Alfex: Zwitsere uurwerken met een klassieke en eigen touch. De twee wilden ook graag hele moderne sieraden in de winkel hebben, “maar dan wel van goede kwaliteit!” onderstreept Irma. “want dat vinden we belangrijk, dat hebben we met onze eigen sieraden en moet een ander merk ook hebben.” Dat is Step by Step geworden, een Zwitsers merk welke volledig met de hand wordt vervaardigd.

Bent u benieuwd naar de nieuwe winkel of heeft u specifieke vragen aan de edelsmeden, kom gerust langs, de koffie staat klaar.

Bol & de Bruijn edelsmeden
Torenstraat 6 Rosmalen
073-6127874

www.bolendebruijn.nl
atelier@bolendebruijn.nl

Openingstijden:

 • Dinsdag: op afspraak
 • woensdag en donderdag 10.00 - 18.00 uur
 • vrijdag 10.00 -20.00 uur
 • zaterdag 10.00 - 17.00 uur

Bol & de Bruijn edelsmeden opent winkel in het centrum van Rosmalen

Pad over de Horizon

 

Afgelopen augustus 2013 is mijn boek 'Pad over de Horizon' uitgekomen. Het boek beschrijft mijn dagelijkse gebeurtenissen van mijn grote tocht vanuit Rosmalen naar Santiago in 2012. Daarnaast heb ik tips, de route met afstanden per dag, plus alle overnachtingen met adres en telefoonnummer erin staan vanaf Rosmalen tot in Santiago en verder naar Finisterre en Muxia. Mijn boek leest heel makkelijk. Soms met een traan maar ook met een lach, maar vooral wil ik jullie allemaal meenemen en mee laten genieten met alle gebeurtenissen die mijn pad kruisten.

Het doel van mijn boek is dat de gehele opbrengst ten goede komt aan Hospice De Duinsche Hoeve te Rosmalen. Een prachtig oord waar mensen te gast zijn in de laatste fase van hun leven met een levensverwachting van drie maanden. Door de inzet van de zorgverleners en vele vrijwilligers, heb je alle ruimte om afscheid te nemen van je dierbare. Zelf kon ik helemaal kind zijn toen mijn moeder vlak voor mijn vertrek naar Santiago daar te gast was. Mijn ervaring met de Hospice is super geweldig.

Daarom vind ik het geweldig om belangeloos de gehele opbrengst van mijn boek te schenken aan deze fantastische instelling. Ik heb daarbij heel veel hulp nodig. Ik weet dat er al veel boeken zijn geschreven over de camino naar Santiago. Toch wil ik jullie vragen om mij te helpen, mijn doel te steunen door mijn boek te kopen. Je krijgt er een stukje van mijn leven voor terug. Lees de reacties op mijn site www.padoverdehorizon.nl Je krijgt geen spijt van de aanschaf. Ook een heel mooi cadeau om aan iemand weg te geven. Geef dit aan bij een bestelling of je het boek gesigneerd wilt hebben.

Lieve mensen samen met jullie hulp door mijn boek aan te schaffen, lukt het mij om mijn doel te verwezelijken.

Alvast super bedankt.

lieve groetjes Joke van Erp.

www.facebook.com/PadOverDeHorizon

Pad Over De Horizon